Slutte å snuse?

Jeg har hatt utallige muligheter til å begynne å snuse. Helt siden ungdomsskolen har tobakkindustrien spilt sine skitne triks mot ungdommen. Men nei, ikke denne karen! Jeg klarte alltid å stå imot. Én etter én ble mine kompanjonger ofre for tobakkverdenens mange fristelser. Jeg sto fremdeles imot. Jeg skulle ikke bite støvet!

Så kom brevet som forandrer mange ungdommers liv: Innkalling til sesjon!

Dessverre var jeg helt frisk og i toppform, så jeg hadde ingen grunn til å ikke tjenestegjøre. Da jeg visste så lite om det norske forsvaret, la jeg ingen ønsker inn. Det endte med at de valgte ut et sted for meg: Indre Troms, Setermoen leir.


Godt over 90% av mine medsoldater snuste og fristelsen ble stadig sterkere. Det var ikke før en feltøvelse der jeg lå på vaktpost i 55 effektive kuldegrader i 2 timer at jeg endelig solgte sjelen min til tobakkdjevelen.

5_original_white.600

Nå har jeg snust i over 10 år. Det skal like mye til for at jeg skal klare å slutte, som det måtte til for at jeg skulle begynne. Jeg tviler på at det å endre fargen til snusboksen min vil være det som får meg til å tenke: “Nei! Snus er ikke sunt og det koster penger! Jeg bør slutte!”. Så der føler jeg Stortinget skjøt seg selv i foten.

Dersom du forsøker å få noen til å mislike noe de i utgangspunktet elsker, så ville ikke jeg lagt inn millionstøtet på fargen.
Mennesker vil alltid like en visuell effekt som representerer noe de elsker. Nå representerer den “gusjebrune” fargen snusen kroppen min lengter etter. På samme måte frister det med en dobbel bigmac når jeg ser de kolesterolholdige fargene i McDonalds-logoen.

“Alle sigarettpakker og snusbokser vil få samme farge, som er en gusjebrun farge, som er forsket frem å være den minst attraktive og den man liker minst”, sier generalsekretæren i Kreftforeningen.

received_10204127070013749

Virkelig? Forsket frem? Dere vet hva det betyr, ikke sant? At har blitt brukt masse penger på “forskningen” de viser til her, i tillegg til all den designendringen som egentlig skulle resultere i at snusboksene ikke skulle ha noe design, men som førte til den kuleste designen hittil.

LRM_EXPORT_20180616_174335

Hvorfor de ikke heller betalte en psykolog for ett par timer med kurs i avhengighetsdannende varer og forebygging av disse er langt forbi min forståelsesevne.

Bare for å sette denne tankegangen i perspektiv skal jeg prøve meg på noen egne eksempler på hvor dårlig slagplanen til stortinget og kreftforeningen egentlig var.

– Vi må ta vare på atmosfæren vår og satse mer på bærekraftig utvikling. Derfor har stortinget bestemt at samtlige biler som bruker bensin eller diesel skal få fargen gusjebrun, mens EL-biler produseres i alle regnbuens glade farger.

Her blir det plutselig litt merkeligere å tenke slik. Og til dere som trenger et eksempel til:

– Barns sosiale kompetanse viser en sterk nedgang grunnet all den tiden de bruker på elektroniske enheter. For å hindre nye kjøpere i å kjøpe, og for å minke bruken hos allerede eiere av disse enhetene, har vi bestemt oss for at samtlige smarttelefoner skal produseres i fargen gusjebrun.

Hmm… ?

Det de derimot har klart å oppnå, er lange køer på bensinstasjoner og butikker, i tillegg til frustrerte kassemedarbeidere som bruker en halv arbeidsdag på å finne fram riktig tobakkvare til kundene. Før kunne man snike pent i køen fordi man bare skulle ha snus, men nå må de plinge etter en hel ansatt for å finne fram snusboksen.

Jeg forstår at man må tenke på utsiden av boksen iblant, men her de gått så langt på utsiden at de neppe finner veien tilbake til boksen!

dreamstime_xl_40843270

 

-familieherren

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s