Ekte menn gråter ikke !

Hvor går egentlig grensa for hvor feminin og følsom en mann kan være, men likevel være “en ekte mann”?

“En ekte mann”-uttrykket kan være bety så mangt for tida. Noen mener at en ekte mann skal ha litt mage, være hårete, gjerne lukte litt og klippe tånegler med tang. Han må ha skjegg og bart, barbere seg med en kniv, banke inn spikern med knyttneven og spise fisken mens den enda spreller. Smerte skal les bort og han skal drikke 12 pils til frokost. Han skal helst ikke ha følelser, men kan grynte bort folk når han er lei seg.

man_file_1067476_7

Det er gjerne det vi tenkte om ekte menn i gamle dager. Det var enklere tider da…

Synet på ekte menn har endret seg over tid. Idag kan damer måpe av en mann som ikke oppfyller noen av kriteriene over. Idag skal en ekte mann gjerne passe på utseendet sitt, lukte en maskulin Dior Sauvage, holde styr på skjegget, hygiene skal være på topp, hjelpe til med husarbeid og omsorgsoppgaver. Han taper heller ikke mannepoeng av å bruke litt sminke før en event, eller hvis han napper hårene mellom øyebrynene. Han skal kunne gråte og å være på bølgelengde med dama, følelsesmessig. Øredobber, smykker og andre tilbehør er ikke lenger kun forebeholdt kvinner. Menn blir mer og mer lik kvinner på mange måter. Nå til dags barberer menn leggene, brystkassa, armhulene, skuldre og rygg, armene, ja selv ørene. Disse karene her kan være ekte menn for noen damer:

 

 

Jeg skjønner at det kan være slitsomt å henge rundt en kar som ser ut som ei dame og gråter hver gang han ser en roadkill. Men likevel kan jeg ikke la være å spørre: kan han virkelig fortsatt være en ekte mann? Selv hvis han gråter og viser følelser? Hvis han har kontakt med sin feminine side? Eller mister han egentlig mannepoeng av dette?

Jeg har hørt/lest damer si at de elsker en mann som kan felle ei tåre eller to når muligheten byr seg. Som for eksempel når han skal gifte seg, få barn, kjøpe første huset som par, flytte fra første huset som par, når familiens hund takker for seg eller på barnas første skoledag. Men likevel må damene plukke opp hakene sine etter seg når de møter “en ekte mann”. De elsker å dele det med venninnene sine også. “Han er så mannlig! Vi har vært sammen i nesten 10 år og jeg har ikke sett han gråte en eneste gang”- ler hun til venninnene sine mens bare tanken på det bustete og ustelte skjegget hans gjør at knærne hennes svikter under henne.

782ea3f2987663fb0ddf99012b82d1ee

Den primitive delen av hjernen min står for mye av tenkingen jeg gjør. Og den forteller meg at kvinner vil alltid være svake for en som kan bære dem som en håndveske, uten å engang svette. En som er så iskald at selv dronning Elsa ville blitt stolt, stødig som et fjell og ikke rikker på seg under skvettescenene i “The Ring”. En som kan se på helt syke og barbariske ting på TV uten å fortrekke en mine.

Min far er et godt eksempel på hva som ble betraktet som en ekte mann før i tida. Han bestemmer over TV-kontrollen og bruker opp en hel pakke plaster når han bare skal spikre opp ett par nye panelvegger. Når han bommer på spikeren og treffer fingeren sin, stirrer han litt sint på fingeren sin og fortsetter jobben.

Personlig mener jeg at menn skal være menn, og da snakker jeg om de gammeldagse mannfolka. Klart de skal kunne være omsorgsfulle og kunne vise følelser når det trengs. Kanskje ikke like mye som en R&B-artist, men en liten dose følelser er helt fint.

Men alle har noe som skrur tårekranen på full styrke, og det syns jeg man skal få lov til å ha. Det trenger ikke være noe trist engang. For meg er det 2 ting som smører øynene mine med tigerbalsam og setter igang tåretsunamien. Det er “Extreme makover – home edition” og “Britain’s got talent”. Det er mine triggere.

Når denne stakkarslige og fattige familien, som kun har møtt motgang og ikke har noe, men likevel gir alt til de som trenger det, omsider blir anerkjent av mediesamfunnet… det gjør noe med meg. Hver gang alle skriker: “MOVE THAT BUS!”, står jeg foran tv’en og bare:

tumblr_ml0pq67X9R1snwcbxo1_r1_250

Når bussen kjører bort og avslører det surrealistiske huset og familien faller sammen og gråter av glede, da begynner håret på armene mine å reise seg. Jeg ender opp med å sitte der som en idiot og smile til skjermen med våte og røde øyne. Og det blir verre for hver gang de sier “oooooh myy gooood!”. Til slutt ser jeg ut som en rosin pga vannmangel i kroppen.

Mannlig? Kanskje, kanskje ikke.

Når dommerne i Britain’s got talent blir målløse av den sterke kvinnen som har overkommet angsten sin og endelig står på en scene, synger av full hals og vinner publikumet. Da blir jeg litt rørt. Men når en av dommerne bestemmer seg for å trykke på “The golden buzzer”, uten å høre med de andre dommerne engang.

giphy-12

DET er tårefremkallende! Uansett hvor hardt jeg prøver så vinner følelsene over egoet mitt og jeg sitter der og bare:

tumblr_mb6kn3hjhb1ri32jxo1_250

Blir jeg mindre mann av dette? Kanskje, kanskje ikke. Og just for the record, jeg tar meg alltid fort sammen og blir en ekte mann igjen:

giphy

 

Er det noen merkelige ting som trigger dine mannetårer? Her er det trygt å dele 😭

-familieherren

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s