Å nei! Håret mitt!! 😢

Har det startet? – ditt verste mareritt?

how-long-does-it-take-to-go-bald-1024x683

Er du bekymret for at du er i faresonen? Eller er slekta di på godfot med hår-gudene?

At baktroppen på hodet kaller tilbake infantristene i front kan være en skummel fremtid å ha i møte. Spesielt i et samfunn med så stort fokus på det overfladiske. Noen starter tidlig, andre sent, og noen har uendelig med sandkorn i øverste kammeret av timeglasset.

Når det første hårstrået som tar sitt siste gisp etter luft og faller ned foran øynene, i slow motion, tenker vi:

C6BP2Y6

At vi skal bli skallet kan være en vrang kamel å svelge. Men hvorfor mister så mange menn egentlig håret? La oss først ta livet av noen myter:

– “Jeg har for mye testosteron i kroppen, og håret mitt taklet ikke så mye mann på en gang!” – Meeeeh… spekteret av menn som mister håret er ganske bredt. Alle fra UFC-utøvere til seksuell lovbrytere kan miste håret. Du sitter hjemme og spiller playstation dagen lang, bor i tåfis og spiser pizza, chips og øl til middag… “så mye mann”? Virkelig?

120875386

– “jeg brukte mye voks i håret da jeg var yngre.” – Det stemmer ikke helt, skjønner du. Hvis det står skrevet i stjernene at du skal bli skallet så blir du skallet om du så verner om håret ditt som en vakthund! Hadde denne myten stemt så ville hårproduktfirmaer gått under dagen derpå.

– “jeg brukte ofte hodeplagg, og hodebunnen fikk derfor ikke puste.” – Hodeplagg har like lite å si som voks og andre hårprodukter. Hvis genene dine tilsier at du skal ha en tykk manke og en hårlinje som går helt ned til øyebrynene dine, så vil det forbli slik om du så bruker motorolje til å style håret og balaklava over året rundt.

Den mest vanlige myten er: “Morfars hår bestemmer ditt hår!” – Skal vi tro myten, eller nyere studie som forteller at: innen menn blir 50år så vil 85% av alle oppleve hårtap (i større eller mindre grad)?
Så hvis din evne til å reflektere måneskinn med hodet blir bedre for hver dag, trenger du ikke tenke “hvorfor meg?”, sjansene for at det skulle bli deg er nemlig veldig store. Det er nok en mye mindre sjanse for at du får beholde håret ut livet.
… så la nå morfar få hvile i fred!

For mange har eventyret mot å bli skallet ingen lykkelig slutt. Mens for noen har det like lite å si som om pizzaen er skjært i trekanter eller firekanter – samma det, det smaker pizza!
Det er likevel 4 faser som alle går gjennom:

1. Sjokk- og fornektelsefasen

BelatedInfantileJavalina-size_restricted

Nå begynner tydelige tegn på veien som er lagt for deg. Du er fremdeles ikke realitetsorientert, tenker at det kanskje er normalt og lurer deg selv med forklaringer som ikke henger på greip.
– “Nei, det skjer ikke! Jeg blir ikke skallet. Oi, hår i sluket? Det er normalt det, ikke sant? Joda, det er normalt at det ligger nok hår igjen i sluket til å dekke en sphynx (nakenkatt) etter hver dusj!”

2. Depresjon- og aggresjonsfasen

SecretGrippingAmericanindianhorse-size_restricted

I denne fasen blir man fort fornærmet og kanskje også sint hvis noen drar en “skalla-vits”. Man bærer nag mot de som har en full manke og man legger fort merke til andre som begynner å bli/er skallet.

3. Desperasjon- og løsningsfasen

tenor

Nå er man villig til å gjøre det meste for å holde på håret. Forskjellige typer hårvekst-olje, shampoo, hårfortykkende-balsam, spray for å dekke til tynne områder, kanskje til og med hentesveis. Denne fasen kan være veldig slem å komme forbi. Enkelte mannfolk slår røtter her og kommer seg ikke videre i livet. Håret har spilt en så stor rolle i livet fram til nå at det blir uakseptabelt å miste det. Her kommer parykk og hårtransplantasjon inn i bildet som drastiske tiltak som ofte ikke er i nærheten av å løse problemet.

 

 

4. Rehabilitering- og akseptfasen

giphy-3

For de som er heldige nok til å overleve den tredje fasen, venter en ny verden. Etter å ha blitt kurert for alle slags selvdestruerende tanker, starter rehabiliteringensfasen. Man begynner å komme til enighet med seg selv om at livet ikke stopper her. Forbilder og idoler kan være til stor støtte på vei mot akseptfasen. Når vi har disse tøffe råtassene til å bane vei for oss…

 

 

… så ligger verden på ryggen og bare venter på oss!

Min vei var heldigvis meget kort og relativ smertefri gjennom fasene. Slik så det ut for meg: Sjokk – løsning – aksept.

Sjokket varte ikke lenge da flere av mennene i slekta har gjennomgått hårtap, og jeg visste jeg sto for tur. Jeg forsøkte iherdig å finne løsning i nesten 1 år før jeg omsider plukket opp barberhøvelen og valgte Vin Diesel-looken.

Dessuten hadde jeg funnet kvinnen i mitt liv. Jeg klarte å holde liv i de døende hårsekkene fram til bryllupsdagen. Dagen etter var det bare å “go to town” med Gillette Mach3.

20180425_213742.jpg

*Bildet er fra bryllupsreisen dagen etter bryllupet.*

For dere som har denne framtida i vente. Ikke nøl med å prøve ut diverse korte hårklipp. Spør frisøren din om måter å “dempe” skallheten på med en ny frisyre. Uansett er det helt sosialt akseptabelt å bli tynn i toppen. Det skjer i såpass stor skala at de fleste kvinner også har skjønt at det ikke kan være en dealbreaker i jakten på kjærlighet. Noen kvinner synes til og med at det er attraktivt med en skallet mann som oser av selvtillit.

Så vær stolt, ha selvtillit, vær mann!

Som de sier på godt engelsk: “choose bald before it chooses you!”.

.

.

.

I aller verste fall kan du trøste deg med at du fremdeles kan rocke denne sveisen:

56f84fe2d620858715d530482014a8c9--jet-li

 

– familieherren

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s