Meteorologisk fenomen observert over Norge!

Verdensrommet er uendelig og magisk. Vi har aldri latt oss fascinere så mye av noe vi kjenner så lite til. Verdensrommet byr på fantastiske oppdagelser og kan gi svarene på våre største spørsmål: “Hvor kommer vi fra?” og “Er vi alene?”.
Vi må bare vite hvor vi skal lete.

Det har vært et meget omstridt fenomen som har blitt observert verden over. Astronomer klør seg i hodet når fenomenet dukker opp. Meteorologiske tester viser helt tydelig at fenomenet påvirker norges klima, men utover dette tyr de også til hodekløing.

“Vi vet svært lite om dets form, størrelse eller egenskaper, annet enn at det helt klart varmer opp vår atmosfære.” – Jon Ivar Høybakk, astronom ved Norsk romsenter.

Fenomenet har blitt observert flere ganger rundt i verden, flest ganger over den sydlige halvkulen.

Nå har det kommet til Norge!
Det har kun blitt observert en annen gang tidligere i Norge.

Den første observasjonen ble gjort av Terkel H. Aasen, 3.generasjons gårdsbestyrer ved familiens gård, 6 mil nord for Rena i Hedmarks dype skoger. Observasjonen ble registrert 13.09.1972.

79941da3263dbe6887e9349364838a17Foto: Terkel H. Aasen. skjermdump / tidensavis.no

Terkel kontaktet umiddelbart myndighetene og innen kort tid tok kompetente astrofysikere og meteorologer over saken. De fikk svært få svar den gang da det sterke lyset fenomenet utslipper forsvant like fort som det kom.

De fikk tatt ett noe uklart bilde rett før lyset forsvant:

download
Foto: Alvesen / Norsk romsenter

Etter gårsdagens oppsiktsvekkende og uanmeldte besøk av fenomenet klarte jeg å ta 2 bilder av det. Denne gangen holdt det seg over oss i 3 lange timer.

20180315_164326
Foto: Sammy Say. Publisert i samråd og tillatelse fra Norsk romsenter.

20180315_163405.jpg
Foto: Sammy Say. Publisert i samråd og tillatelse fra Norsk romsenter.

Astronomer ved Norsk romsenter avslører nå at dette altså er en “sol”. Språkforsker Henning Voldstad, ved universitetet i Tromsø forteller at kollegiet og ham selv enda ikke har kommet til en enighet rundt fenomenets kjønn. “Inntil videre skal vi referere til det som “sol”, både i bestemt form og ubestemt form”, er beskjeden fra Henning.

Grunnen til at “sol” er så ukjent for oss i Norge, er at den/det sjelden/-t besøker den nordlige halvkulen. Men anonyme kilder avslører at “sol” kan gjøre flere opptredener for oss i velferdsstaten i kommende måneder. Norsk romsenter svarer:

“Vi har ikke kjennskap til disse såkalte “kildene”, men vi kan verken bekrefte eller avkrefte kildenes påstand.” – Gard Engelstad, astrofysiker, Norsk romsenter

Om du kommer tilbake eller ei, så ønsker jeg å takke deg for at du tok turen innom oss igår “sol”. Vi kommer til å savne deg. På gjensyn!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s