Brenn en EL-bil når du ser en…

Dagen er lørdag. Naboene smiler uten tegn til minste bekymring. Solstråler titter sjenert frem bak kritthvite bomull-lignende skyer, som fjerner all frykt for forurensing. Nabolaget er fylt med barnelatter mens de hiver seg rundt i den myke snøen fra gårsdagens snøfall.

Vi bestemte oss for å kjøre fra Tønsberg til Oslo i et batteridrevet fremkomstmiddel. Jeg har lenge vurdert om EL-bil kan være mitt ydmyke bidrag til bærekraftig utvikling.

Men før vi begir oss ut på en roadtrip av en annen dimensjon, der dine indre demoner regjerer og engelen på skulderen har tatt seg en egenmelding, vil jeg gjerne benytte anledningen til å kaste lys over mine standpunkter vedrørende elektriske biler. Jeg velger å ikke nevne bilmerker.

Først som sist virker alle som kjører EL-biler noe selvgode. Den svake lyden av en EL-bil som suser forbi deg skriker mer eller mindre “Jeg er bedre enn deg ditt intet-ytende søppeleksempel av et mennesket”!
Som sagt så kjører far EL-bil da. Men det er ikke overraskende at en eldre mann som ikke blir frustrert når internett-tilkoblingen er treg, men heller er tilfreds med å leve i et era der han i det hele tatt kan surfe på internett, også har den samme iskalde og rolige holdningen til EL-biler.

Så var det roadtrippen da. Vi satt kurs mot Oslo med 143km “tilgode” på displayet, noe som kort tid etter viste seg å være oksebæsj. Den slukte de 10 første km på displayet som en russer med vodka i sibirkulden. Jeg lærte fort at det lønner seg å ligge i 70km/t på E18 i 110km-sone for å kjøre miljøvennlig og spare strøm. Avtaler og venner kan dra til helvete, tydeligvis!

Nevnte jeg forresten at kona og kidden var med? Joda, kidden satt bak og skrek av full hals mens kona kjørte anlegget til dets ytterste med “daddy finger, daddy finger” på repeat!

Hæ? KUN 35km igjen i batteriet? Etter kun 60km? Nå burde displayet vist noe mellom 80km og 75km!! Jeg nærmet meg kokepunktet og ingen aggresjonmestringsteknikker kunne redde meg. Jeg hadde grusa auditionen til angry birds filmen i dette øyeblikket.

giphy

Jeg ble nødt til å kjøre inn til Liertoppen for å hurtiglade bilen slik at vi kunne rekke bursdagsfeiringen vi allerede var 15min forsinket til.
Lite tydet på at dagen kunne bli verre, men lite visste jeg at nettopp denne bilen ikke har noe som heter hurtiglading, men noe som kun kan sammenlignes med en sesong av ‘i gode og onde dager”!

Denne bilen hadde nemlig noe som heter “kabel 2”, som i bunn og grunn betyr at du kan drite i å rekke noe som helst til tida. Nok en gang svelgte jeg tungt og masserte øreflippene mine mens jeg telte til ti inni meg før jeg prøvde å sette bilen på lading.

Ei dame på ladestasjonen ved siden av ser at jeg sliter med å lade bilen, så hun trenger seg uinvitert inn i livet mitt og sier: “Du vet at du ikke skal lade til mer enn 80%, sant?”. Når jeg snur meg for å se hvem denne ufyselig hjelpsomme dama er, slik at jeg har et ansikt å knytte frustrasjonen min til, ser jeg den søteste lille bestemoren dere kan forestille dere. Tenner var det ikke mange igjen av, huden lignet en soltørket tomat og kroppen bestod utelukkende av rynker, men likevel var dette skjøre menneske noe av det nydeligste jeg har sett!

Beklager, tilbake til en verden som minner om hjemmebrent som består av 96% trafikkskolebiler som havner foran deg når du er sent ute til noe viktig.

20180221_212949

Hennes tips om de 80% strøm valgte jeg å følge og vi kom oss på veien 1 time senere.

Vi ankommer barnebursdagen halvannen time for sent, leverer gaven, spiser kake, pakker og drar hjem.

Når teknologien tillater oss å reise fram og tilbake til månen i et romskip som tåler varmegrader så høye og kuldegrader så lave at nærmest inget liv kan oppstå eller overleve, så hadde jeg nok litt for høye forventninger til EL-biler. Kanskje EL-biler en vakker dag kan møte mine skyhøye forventninger.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s